Millised on üldse populaarsemad copylefti litsentsid? Populaarseim copylefti litsents on endiselt GPL, mille Stallman avaldas 1988. aastal[1]. GPL on edasi arenenud ja uusim versioon on GPLv3. Copylefti litsents muudab kohustuslikuks kogu tarkvara lähtekoodi levitamise, mis põhineb varasematel copylefti teostel. Ehk siis selline tarkvara võimaldab kasutajal tarkvara käitada, muuta, kopeerida ja levitada tingimusel, et lähtekood jääb avatuks ja avalikult kättesaadavaks. Võib tunduda teisiti, kuid ka copylefti litsents antakse autoriõiguse regulatsioonide alusel.

 

Parim viis erinevate avatud lähtekoodiga litsentside eristamiseks on kaaluda kolme küsimust: kas sind huvitab see, kuidas sinu koodi muudetakse; kas sul on seotud tarkvara patente või kas  hoolid sellest, kuidas sinu nime mainitakse või ei mainita, kui keegi sinu koodi kasutab?[2]

 

GNU General Public License (GPL) on selline copylefti litsents, mille puhul on igati selle  jagamine, kasutamine, modifikatsioonid soositud. On piiramatu kasutusega ja avatud lähtekoodiga. Kindlasti loaga laialt levitada ja null-hinnaga.

 

Kui GPL on lubatud kasutada vaid juhul, kus kõik selle tuletised viiakse sama litsentsi alla, siis Mozilla Public License 2.0 lubab ka linkimist äriliste teekidega. Selle kaubamärgi kasutamine on piiratud, samas GNU GPL puhul see piiranguks ei ole.

 

 

 

Comments

Popular posts from this blog