Huvitavaid fakte tehnoloogia arengust:


Räägitakse, et juba 1800.ndate alul loob üks Prantsusmaa kuduja ja kaupmees kangastelje, mis kasutab puidust perfokaarte, et automatiseerida oma kanga disaini – st et saada sarnaseid kujundeid oma kangale hulgi. Varased arvutid kasutasid sama loogikat. Umbes 90. aastase vahega kujundab USA leiutaja rahvaloenduse tarbeks perfokaardisüsteemi ja selle loomine võttis tal aega kolm aastat – väidetavalt säästis USA valitsus selle lahendusega rahvaloenduse läbiviimisel 5 miljonit dollarit. Põnev on see, et just selle leiutaja praktilisest ideest sai alguse ettevõte IBMi.


Sõjad oma õuduses on olnud tugevaks tõukejõuks ideedele ja tehnoloogia arengule. 1944 kavandas Briti insener Tommy Flowers Colossi, mis loodi natside II maailmasõjas kasutatava keeruka koodi purustamiseks. Kokku tarniti kümme erinevat masinat, millest igaüks kasutas umbes 2500 vaakumtoru. Need masinad vähendasid koodide rikkumiseks kuluvat aega nädalatest tundidesse, mistõttu ajaloolased arvasid, et sellega lühendati oluliselt sõja kulgu mõistes natside kavatsusiii.


1975 ilmus ajakirjas Popular Electronics Altair 8800 kui maailma esimene miniarvutite komplekt, millele Allen ja Gates kirjutasid tarkvara (kasutades selleks keelt BASIC). Tarkvara kirjutamine õnnestus, sest samal aastal lõid nad oma tarkvaraettevõtte Microsofti.


Rahast. 1970. aasta IBMi suurarvuti maksis 4,6 miljonit dollarit ja töötas kiirusel 12,5 MHz (12,5 miljonit juhist sekundis). Pärast mikroprotsessori leiutamist 1971. aastal suurenes arvuti kiirus eksponentsiaalselt ja arvutite hinnad langesid hüppeliseltiii.




Comments

Popular posts from this blog